Yhdyskuntapalvelu huudikoutseissa

9.8.2022
Mirka Haili

Huudikoutsitoiminnassa on voinut suorittaa myös yhdyskuntapalvelun.

Yhdyskuntapalvelusta suorittava pääsee tekemään monenlaisia erilaisia tehtäviä ja olemaan osana huudikoutsiyhteisöä. On olemassa monia erilaisia yhdyskuntapalveluksen suorittamisen paikkoja. Suorittamispaikkoja mietittäessä, pohditaan myös suorittajan toiveita paikkaa kohtaan.

Päätehtäväni on ollut toimipisteen siisteydestä huolehtiminen ja hävikkiruoasta jaettavaksi tehtävien eväiden valmistelu. Myös lounaan valmistaminen huudikoutseille on kuulunut usean päivän tehtäviin. Minulle on sopinut hyvin se, että minulla on tietyt sovitut asiat jotka aina olen tehnyt, eikä joka kerta ole tarvinnut miettiä mitä tekisi. Olen myös ollut mukana yhteisissä keskusteluissa ja päässyt esittämään näkemyksiäni liittyen eri aiheisiin mitkä yhteisössä puhuttaa.

Kun mietin paikkaa jossa haluaisin palveluksen suorittaa, toivoin ehdottomasti sellaista paikkaa, jossa koen että tehdään työtä joka auttaa aidosti vielä päihteitä käyttäviä ihmisiä. Se on omalla kohdalla ollut syy, jonka takia olen joutunut ongelmiin ja jonka myötä olen nyt suorittamassa yhdyskuntapalvelusta. Minulla on tuttuja jotka ovat suorittaneet yhdyskuntapalveluksen erilaisilla ”työpajoilla”. Itse halusin että minulle jäisi yhdyskuntapalvelusajasta merkityksellinen fiilis, että se olisi oikeasti hyödyllistä muille ihmisille.

Tasavertaisena yhteisön jäsenenä

Itsellä oli paljon ennakkoluuloja yhdyskuntapalvelun suorittamisesta; että perääni kytättäisiin ja tekemisiä valvottaisiin, mutta olen ollut positiivisesti yllättynyt, miten pääsin tasavertaisesti osaksi huudikoutsijengiä. En puuhannut vain omia juttujani, vaan pääsin mukaan yhteisöön. Olen kokenut että minut ollaan kohdattu ilman ennakkoluuloja.

Tulevaisuuden työelämään siirtymisen kannalta koen että on ollut hyvä että huudikoutsitoiminnassa on ollut mukana ihmisiä erilaisilla taustoilla. On ollut esimerkiksi opiskelijoita ja on ollut tärkeä saada kokemus olla tekemisissä ns. ”tavallisten tallaajien” kanssa. Myös kun huudikoutseilla on ollut omaa kokemusta päihteiden käytöstä irtautumisesta, yleinen ilmapiiri on ollut toistaan tukeva, sellainen että jos jotain huolia olisi ollut, olisi varmasti saanut vertaistukea.

On myös ollut avartavaa nähdä ja kuulla kuinka paljon erilaisia toimijoita kadulla kohtaavassa työssä on ja mitä eri paikkoja on olemassa.

Jos olisin joutunut suorittamaan rangaistuksen istumalla vankilassa, se olisi sotkenut pyrkimykseni kohti tavallista elämää – se olisi ollut iso takapakki kaikelle. Yhdyskuntapalvelun on saanut sovellettua hyvin tavoitteeseen kohti opiskelua ja työelämään paluuta. Se on vuoroksi seuraavana.

Tekstin kirjoittaja on suorittanut yhdyskuntapalvelun huudikoutsitoiminnassa.

Käytämme evästeitä. Tietosuojaseloste Salli
Tietosuoja