Monelle meistä metroasema on paikka, jonka läpi kuljetaan töihin, harrastuksiin sekä tapaamaan ystäviä. Joillekin se on kuitenkin paikka, johon tullaan lämmittelemään hetkeksi, kun ei ole muuta paikkaa mihin mennä. Harva kuluttaa huvikseen aikaa metroasemilla päihtyneenä. Koronaepidemian myötä paikkoja, missä aikaa voi viettää on entistä vähemmän. Päihteiden käyttäjille suunnatut kynnyksettömät kohtaamispaikat ovat joko kiinni, tai tiloissa oleskelua on rajoitettu.
Huudikoutsit sillanrakentajina
Huudikoutsit -hankkeen tavoitteena on lisätä turvallisuuden tunnetta sekä eri ihmisryhmien välistä ymmärrystä. Näitä tavoitteita edistämään koulutamme huudikoutseiksi ihmisiä, joilla on itsellään kokemusta irtautumisesta päihteiden käytöstä tai rikollisesta elämäntavasta. He toimivat metroasemilla sillanrakentajina ja pyrkivät lisäämään omalta osaltaan ihmisten turvallisuuden tunnetta. Pyrimme poistamaan päihteiden käyttäjiin kohdistuvaa stigmaa sekä lisäämään ymmärrystä päihdeongelmista kärsivien henkilöiden elämäntilanteista.
Turvattomuuden tunteen poistamiseen ehdotetaan usein ratkaisuksi järjestyksenvalvonnan lisäämistä. Järjestyksenvalvonnalla voidaan puuttua häiriökäyttäytymiseen ja lisätä turvallisuutta, mutta uskomme, että koettuun turvallisuuteen voidaan vaikuttaa myös mm. vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden avulla. Haluamme tehdä metroasemista turvallisia ja viihtyisiä yhdessä.
Järjestyksenvalvonnalla voidaan puuttua häiriökäyttäytymiseen ja lisätä turvallisuutta, mutta uskomme, että koettuun turvallisuuteen voidaan vaikuttaa myös mm. vuorovaikutuksen ja yhteisöllisyyden avulla.
Miten kannattaa toimia, jos tuntee olonsa turvattomaksi?
- Turvattomuuden tunne on kokijalleen aina todellista ja se tulee ottaa vakavasti.
- Jos kohtaat sekavasti käyttäytyvän henkilön, jättäydy kauemmaksi ja hakeudu lähelle toisia ihmisiä.
- Ilmoita sekavasti käyttäytyvästä henkilöstä järjestyksenvalvojalle.
- Älä epäröi toimia ja puuttua tilanteeseen, jos huomaat että lähistöllä on lapsi, joka tuntee olonsa turvattomaksi. Älä kuitenkaan riskeeraa omaa turvallisuuttasi.
- Mikäli puutut hankalaan tilanteeseen, älä komenna äläkä kiellä vaan pyri olemaan kohtelias, mutta päättäväinen.
- Jos näet, että toista matkustajaa häiritään sanallisesti, voit näyttää tukesi, vaikka kysymällä onko kaikki kunnossa.
- Myös päihtynyttä ihmistä pitää auttaa. Älä kulje ohi, jos näet että joku on heikossa kunnossa.
- Soita tarvittaessa 112.
Lähde: Kaikkien kaupunki – EPT-verkosto (ept-verkosto.fi)
Blogitekstin on kirjoittanut Huudikoutsit -hankkeen projektipäällikkö Mirka Haili