Puhtaat käyttövälineet tärkeitä HIV-tartuntojen ehkäisemisessä

21.12.2021
Mirka Haili

Pääkaupunkiseudulla on todettu viimeisen kymmenen kuukauden aikana viisi uutta HIV-tartuntaa nuorilla huumeita pistämällä käyttävillä. Lukema on huomionarvoinen, sillä edeltävän seitsemän vuoden aikana on todettu sen sijaan yhteensä vain kuusi tartuntaa. HIV-infektio tarttuu suojaamattoman yhdynnän ja verikontaktin välityksellä sekä raskaana olevasta äidistä lapseen raskauden tai synnytyksen aikana. Huumeita pistämällä käyttävillä HIV voi siis tarttua esimerkiksi likaisten käyttövälineiden kautta. Voidaankin pitää todennäköisenä, että huumeita pistämällä käyttävien joukossa leviää tartuntoja, jotka eivät ole terveydenhuollon ammattilaisten tai edes itse sairastuneiden tiedossa, aiheuttaen näin riskin jatkotartunnoille.

HIV:n leviämisen ehkäisemiseksi erityisen tärkeää onkin käyttövälineiden kierrätys sekä testeissä käyminen. Helsingin kaupungin sivuilta voit tarkistaa kartalta lähimmän keräysastian sijainnin. Esimerkiksi puistoissa sijaitsevien keräysastioiden lisäksi myös ”vihreissä vessoissa” on mahdollisuus kierrättää käytetyt käyttövälineet. Kaupungilta löytyvien keräysastioiden lisäksi käyttövälineitä voi myös viedä Symppiksiin.

Puhtaita käyttövälineitä saa maksutta Helsingissä Symppiksistä, Katuklinikalta ja Tukialukselta. Tämän lisäksi niitä voi myös ostaa Mannerheimintien Yliopiston Apteekista. Espoosta saa maksuttomia puhtaita käyttövälineitä Espoon sosiaali- ja terveysneuvontapiste Linkistä. 

Varhaisessa vaiheessa havaittu HIV-tartunta voidaan hoitaa lääkityksellä niin, ettei se lyhennä elinikää eikä tartuta muita. Ajoissa todetun ja asianmukaisesti hoidetun HIV-tartunnan kanssa voi siis elää hyvin tavallista elämää. Turvallinen pistäminen on tärkeä osa HIV-tartuntojen ehkäisemistä – siksi onkin tärkeää että on terveysneuvontapisteitä, ja että huumeita pistämällä käyttäviä neuvotaan aktiivisesti käymään HIV-testeissä ja käyttämään puhtaita välineitä. HIV-pikatestin voi tehdä nimettömänä Helsingissä Symppiksissä ja Katuklinikan kautta. Espoossa testin voi tehdä nimettömänä Espoon sosiaali- ja terveysneuvontapiste Linkissä. Testiin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä jos on ollut suojaamattomassa yhdynnässä eikä ole tiedossa, onko seksikumppanilla HIV-tartuntaa, tai jos on käyttänyt samoja pistettävien huumeiden käyttövälineitä toisen henkilön kanssa.

Blogitekstin on kirjoittanut sosionomiopiskelijat Ida Karvanen ja Sophie Keil

Käytämme evästeitä. Tietosuojaseloste Salli
Tietosuoja