Päihdekuntoutusta vankilan sijaan

18.1.2022
Mirka Haili

YLE uutisoi 22.11.2021 “pyöröovivankien” ilmiöstä. Tällä tarkoitetaan niitä ihmisiä, joiden elämää rytmittää pitkälti lyhyiden vankeustuomioiden kierre. Nämä vangit suorittavat yleensä lyhyitä sakkovankeuksia, ja monella on taustallaan haasteita muun muassa asunnottomuuden tai päihderiippuvuuden kanssa. Nämä ihmiset jäävätkin usein palveluiden ulkopuolelle, sillä lyhyiden vankilatuomioiden aikana ei ehditä aloittaa päihderiippuvuuden hoitoa. Kierteeseen joutuneella myös vankilan ulkopuolella vietetty aika ei välttämättä riitä riippuvuuden riittävään hoitoon. Ongelmaan onkin pyritty hakemaan ratkaisua sijoittamalla lyhyitä vankeustuomioita suorittavia päihderiippuvaisia ihmisiä vankilan sijasta päihdekuntoutukseen.

Olen Huudikoutsi Tomi, ja oma kokemukseni aiheeseen liittyen tapahtui vuonna 2017. Olin päihdekuntoutuksessa ja odotin vankeusrangaistusta. Mieltäni kaihersi edessä oleva tuomio. Päivä päivältä tuomion lähestyessä alakuloni ja turhautumiseni lisääntyivät vaikuttaen samalla myös perheeni hyvinvointiin. Tilanne pyöri mielessä jatkuvasti. Joutuisin jättämään paikan, jossa viihdyin ja tunsin oloni hyväksi.

Paluu vanhaan tuntui ankealta

Olo oli apea ja ankea kun tiesin että “kakku lähestyy” – olinhan jo päässyt nousemaan pohjalta hoidon piiriin. Ajatus siitä, että joutuisin jättämään sen kaiken ja palaisin takaisin vankilamaailmaan ja “pahuuden pesään” tuntui pahalta. Olin hyvin toipumismyönteinen ja se että rauhallinen, positiivinen ja toiveikas ilmapiiri olisi muuttunut hetkessä täysin toiseen ääripäähän, vanhassa rypemiseen ja “toi teki sitä ja toi tätä, vedin tota ja tätä” – jauhamiseen tuntui ankealta. Joutuisin takaisin juuri sinne, mistä olin jo irtautumassa.

Jäähyväiset perheeni kanssa olivat surulliset. Jouduin jättämään kumppanin yksin kuntoutukseen. Olimme kuitenkin toisillemme kuntoutuksessa suuri voimavara ja tuki, joten ajatus erillään olemisesta oli vaikea ja ahdistava.

Vaihtoehtona päihdekuntoutus

Kun vankeusrangaistuksen aika koitti, kuulin vankilakaverilta, että lyhyen vankeusrangaistuksen voisi suorittaa myös päihdekuntoutuksessa, ja hän kehotti minua tutustumaan tähän vaihtoehtoon. Ensin ajattelin, että tämän on oltava vitsi. Kuitenkin hetken päästä ymmärsin hänen olevan vakavissaan, ja päätin ottaa neuvosta vaarin ja kävin keskustelemassa asiasta vankilan työntekijän kanssa ja sain vahvistuksen siihen, että tällainen mahdollisuus oli todella olemassa.

Jos olisin päätynyt avovankilaan ja jotain aineita olisi ollut vankilakaverilla tarjolla, olisi tilanne voinut kääntyä moneen eri suuntaan.

Odottaessani päätöstä asiasta minuutit tuntuivat tunneilta ja päivät elämäni pisimmiltä. Lopulta sain päätöksen siitä, että tämä onnistuisi. Näin lyhyen tuomion voisi kuulema suorittaa päihdekuntoutuslaitoksessa, jossa silloin jo olin.

Koen että oma motivaationi päihteettömyyteen oli isossa roolissa siinä, että pääsin suorittamaan rangaistukseni kuntoutuksessa. Asioiden järjestämisessä kului hetki, mutta jo parin kolmen päivän päästä pääsin takaisin tuttuun laitoskuntoukseen ja perheeni luo. Sain jatkaa päihdekuntoutusta normaalisti.

Toipumiseni oli tällöin vielä hyvin alkuvaiheessa ja tulevan ennakointi oli lähes mahdotonta. Jos olisin päätynyt avovankilaan ja jotain aineita olisi ollut vankilakaverilla tarjolla, olisi tilanne voinut kääntyä moneen eri suuntaan. Olisin voinut siis päätyä hyvin erilaiseen tilanteeseen, ellei tuo vankilakaverini olisi sattunut kertomaan minulle tästä vaihtoehdosta.

Pääsin rakentamaan lapseeni sidettä jo päihdekuntoutuksen aikana, mikä ei olisi ollut vankilassa mahdollista

Vankeusrangaistuksen suorittaminen kuntoutuksessa tuki omaa parisuhdettani sekä vanhemmuuttani, kun pääsin tapaamaan lastani. Pääsin rakentamaan lapseeni sidettä jo päihdekuntoutuksen aikana, mikä ei olisi ollut vankilassa mahdollista. Kaikin tavoin kuntoutumiseni ja elämän eteenpäin meneminen vain edistyi tästä mahdollisuudesta, ja olen siitä erittäin tyytyväinen ja kiitollinen. Näen tärkeänä sen, että tällainen mahdollisuus tarjottaisiin kaikille niille, joille siitä voisi olla hyötyä ja joilla on siihen oikeus. Se voisi aina olla mielestäni ainakin kokeilemisen arvoinen vaihtoehto. Loppupeleissä koko elämä on kuitenkin hyvin pienistä asioista kiinni.

Käytämme evästeitä. Tietosuojaseloste Salli
Tietosuoja